Lucka 7

kroppskontroll

Fysträning handlar om mer än bara muskler och stödvävnad. En stor del av hur effektiv en rörelse är handlar om hur nerverna har lärt sig utföra den. Hur hunden lärt sig att använda och kontrollera sin kropp. Att öva nerverna så att de vet vad de ska göra och presterar bra sker i många fall automatiskt när man tränar annat men det är även värdefullt att träna kroppskontroll specifikt.

En hund som går mycket koppelpromenader på jämnt underlag blir väldigt bra på att röra sig under sådana förutsättningar men är väldigt oförberedd på oförutsedda händelser och ovana rörelser. Blir det halt och isigt kommer skaderisken bli väldigt hög eftersom kroppen inte vet hur den ska hantera en okontrollerad rörelse.

Om man tränar kroppskontroll så lär sig hunden hur den ska röra sig. Den blir medveten om hur stor eller liten dess kropp är, hur benen arbetar i förhållande till varandra och viktigast av allt: vi motionerar de där nerverna som vi vill ska vara redo att hjälpa till att styra upp situationen när en rörelse inte riktigt blev som planerat.

Ett bra sätt att träna kroppskontroll är att skritta rakt ut i skogen. Undvik stigar och sikta på blåbärsriset.  Vi vill att hunden ska få lyfta på fötterna ordentligt. Skritt (när hunden går) är den gångart som kräver mest energi  och balans och den tillåter inte hunden att fuska. I skritt måste hunden belasta alla ben lika mycket. Allra bäst blir träningen om hunden går med slakt koppel så att den inte kan utnyttja kopplet som stöd utan måste hitta sin egen balans.

En specifik övning som tränar kroppskontroll är kavaletti. Vi kan börja med en stege på marken som hunden får kliva över. Har du ingen stege så går det bra med vilka pinnar som helst. Ha inte så höga krav till att börja med. Låt hunden bekanta sig med övningen i lugn och ro. Filmen ovan är Raptors 5:e försök på stegen. Han är väldigt rädd om fötterna och har inte gjort så mycket sånt här innan så i början klev han utanför och hoppade runt. Med tålamod och lågt placerat godis mellan pinnarna lärde han sig vad som förväntades av honom. Jag har förresten tagit bort ljudet på den här filmen för att ni ska slippa höra den arga bebisen som just idag inte alls tycker hundträning är roligt ;)
När hunden gått över några gånger och börjar förstå vart den har benen kan vi börja variera höjd och avstånd mellan pinnarna (om du inte har en steg förstås). Kom ihåg att det är en långsam kontrollerad rörelse vi är ute efter i den här övningen.

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 8 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015

 

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.