Lucka 4

Plankan

Lucka 4 döljer en statisk övning som tränar alla de där stödmusklerna som är så viktiga. Idag kör vi en hundversion av plankan. Den här övningen kan varieras i all oändlighet och det är en verklig utmanare av fantasin.

Själva genomförandet är enkelt. Välj ut två stadiga objekt som står på en hundlängds avstånd. Börja med två saker som står nära varandra och se till att de inte kommer glida eller välta av hundens kroppsvikt. Välj också saker som hunden inte kan halka på.

Be hunden hoppa upp på den ena saken och locka den sedan att kliva över med framtassarna på den andra. Baktassarna ska fortfarande stå kvar på det första objektet.
Här får man ha lite tålamod och vara väldigt försiktigt i början. Välj två låga saker så att det inte gör något om hunden hoppar ner och var med och stötta hunden om den behöver stöd eller hjälp. En sele att hålla i kan vara tryggt för både hund och förare.

En försiktig hund kommer tycka det här är ganska läskigt så ge den ordentligt med tid, uppmuntran och beröm. En orädd hund kommer kanske istället ta sig an uppgiften med så mycket engagemang att den riskerar att skada sig.
Träna gärna med frikommando så att hunden lär sig när den får hoppa ner. I början får du säga frikommandot snabbt och hjälpa hunden ner innan den hoppar ner av sig själv.

Arbeta på låga höjder, börja på objekt som står nära varandra och beröm massor när hunden står med framtassarna på en sak och baktassarna på den andra.
Första gångerna räcker det om hunden står bara ett ögonblick men med tiden vill vi vänta längre och längre på att ge hunden frikommando och belöning.

Variationen i övningen ligger i hur länge hunden får balanser och vilka saker hunden får stå på, olika ytor, material, höjder och avstånd mellan fram och bakbenen.

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 5 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.