Lucka 14

Krypa

Dagens lucka gömmer ett barkkryp! Ja, inte en barklevande insekt utan en hund som heter Bark som kryper fram över marken.

När hunden kryper använder den alla sina muskler och får lära sig använda kroppen på ett annorlunda sätt vilket är bra för kroppskontrollen. Den här rörelsen är dock inte speciellt naturlig för hunden och de finns dem som bestämt hävdar att det sliter mer än bygger upp att krypa. Att skaderisken helt enkelt är för hög.
Träna därför kryp med måtta, välj ett skonsamt underlag och avbryt om det inte känns ok eller om hunden verkar ovillig att göra rörelsen. 

Våra hundar måste kunna krypa för att kunna ta sig igenom trånga passager i grottor. Därför vill jag att hundarna ska ha övat att utföra rörelsen i fria luften på snällare underlag så att de är optimalt förberedda när det väl gäller. Men även vi tränar kryp väldigt sällan för att undvika onödig belastning.

Be hunden ligga framför dig. Locka med godis framför hunden, mellan tassarna, och belöna minsta marknära rörelse framåt. Om hunden reser sig har du förmodligen rört godiset för snabbt eller för långt framför hunden. Gör om och ta det lugnare. 

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 15 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.