Dissa haren - Lär hunden dra trasa istället

VÅr bästa övning för att lära  hunden dra

Är det något jag är tacksam för så är det att ha fått lära mig drag från en som jobbar med slädhundar. Hundar vars uppgift i livet är att dra framåt, oavsett vad och alltid ha sträckt lina. Hundar som är grymma på det de gör och älskar sitt jobb!

Om du kom hit för att läsa om vår bästa dragövning så hittar du den längre ner. Det är ok att scrolla dit direkt om du inte vill bli mer insatt i större tankar kring dragträning.

Vill du ha en film som visar övningen så bjuder vi på den när du signar upp dig för våra gratis Äventyrsmail.  Klicka på knappen här.
 


I takt med att löpträning/canicross med hund ökar ökar också behovet av bra draghundar. Tyvärr är kunskapen om hur man utbildar bra draghundar väldigt bristande hos den vanliga hundtränaren. När man läser diverse forum på internet så är det vanligaste tipset att låta hunden springa efter något annat. En annan hund, en löpare, någon som cyklar eller i värsta fall en boll.
Det.
Är.
Inte.
En.
Bra.
Idé.

Varför?
För att du inte lär hunden uppgiften. 

När hunden drar så är uppgiften att jobba framåt mot ett tryck i selen. Den ska ha linan sträckt och ta i mer när trycket i selen tar emot. 
Vad lär vi in med att jaga en hare? 
Vi lär hunden jaga efter något som är framför. Ja den jobbar framåt mot ett tryck i selen men ärligt, hur många hundar tror du ens märker det när jaktinstinkten kickat in?

Vad händer när vi tar bort haren? 
Vad har hunden för uppgift då?

Ok jag ska vara rättvis här. Det går att träna in drag med hare.
Men du behöver ha en utförlig plan för hur du jobbar bort haren. Hur synretningen och haren ska bli mindre och mindre utan att hunden tappar viljan att driva framåt. Men hunden kommer troligtvis alltid koppla ihop draget med jaga något där framme och om inte arbetet i sig är belönande nog eller att hunden faktiskt lyckas jaga ikapp något spännande då och då så finns alltid risken att hunden tröttnar. 

Så hur kan man göra istället?

Dra trasa - Grundövningen som lär hunden att dra på riktigt. 

Övningen i sig är enkel. Så enkel att många struntar i att göra den. 

1. Sätt fast en trasa/filt/mattbit eller liknande i ett snöre och fäst det i hundens dragsele. 
Se till att hunden är ok med att du släpar på saken innan den ska börja dra själv så att det inte blir en chock att bli förföljd av något som låter. 

Välj inte däck eller andra hårda grejer eftersom de fastnar i underlaget väldigt ofta och skapar ryck och ojämnt motstånd. Kätting funkar men det är lockande att välja en för tung. Det här är inte en styrkeövning och vi vill hålla den hyfsat lätt. Sikta på att “trasan” ska väga ca 5% av hundens vikt. 

2. Koppla in även ditt koppel i hundens sele. 
Stå still, titta dit ni ska och vänta ut att hunden rör sig. Belöna med rösten och följ snabbt med när hunden börjar röra på sig. 
Ha inte för bråttom att hjälpa hunden igång utan vänta gärna på att hunden själv tar initiativet till rörelse. 
Ditt jobb blir nu att följa efter och hålla dig bakom hunden. Att dra handlar för ensamma hundar om att alltid ligga först så vi vill koppla ihop det med draget direkt. 

Har du en hund som inte tar egna initiativ alls eller har tränat mycket följsamhet hos dig så kanske du får börja med att gå bredvid hunden för att sen sakta flytta dig själv längre och längre bak.
 Så varför trasa? 
För att det som människa är näst intill omöjligt att hålla jämnt motstånd i draglinan under inlärningsperioden. Trasan däremot är väldigt neutral. Den väger alltid lika mycket. Den följer efter när hunden går framåt och stannar när hunden stannar. Den har inga känslor och oftast inga känslomässiga band till hunden. 

Trasan lär hunden att draguppgiften är att jobba framåt i selen oavsett vad som händer bakom. 

Hunden lär sig dessutom att jobba framför dig och om du minimerar hjälpen till den absolut nödvändigaste när hunden fastar eller trasslar in linan så får du också en hund som jobbar vidare, problemlöser och ökar ansträngningen när det går tungt. 

En liten varning kring selar vid den här övningen. 
Helst vill du ha en kombi- eller weightpullsele när du drar låga saker på marken. Nomeselen är inte optimal för ändamålet eftersom linan lätt trycker på hundens kors. Vanliga promenadselar som slutar på ryggen eller har en rem horisontellt över bröstet är mycket olämpliga för den här övningen eftersom belastningen kommer helt fel.

Så rota fram en trasa och ett gammalt koppel och ut och testa om din hund förstår uppgiften. Börja lätt och långsamt och bygg med tiden upp hastighet och vikt.

 

Vill du ha en film som visar övningen så bjuder vi på den när du signar upp dig för våra gratis Äventyrsmail.  Klicka på knappen här.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln