10 tecken på överhettning

Tränar du med din hund finns det alltid risk för överhettning oavsett utomhustemperatur men så här under de varmare årstiderna ökar risken markant.

Vi får många frågor kring vid vilka temperaturer vi springer med hundarna men vi har tyvärr inget rakt svar på det. Det är inte bara utetemperaturen som spelar in utan också vind, luftfuktighet, möjlighet till bad, hur länge det varit varmt, vad vi ska träna och vilken hund det är som ska tränas. Du måste helt enkelt lära dig hur just din hund funkar och hur påverkad den blir av träning.

För att kunna hålla koll behöver du veta exakt vilka tecken som finns på överhettning. Här har vi listat de 10 vi tittar mest på. Listade med tidiga tecken först och de mera tydliga senare. Vi strävar alltid efter att se de små tidiga tecknen och avbryta träningen/erbjuda svalka direkt.

  1. Kroppstemperatur. Det säkraste sättet att ta reda på om hunden är överhettad är att kolla hundens kroppstemperatur. Vet du hundens normaltemp (brukar ligga runt 38-39) så ser du direkt när något inte står rätt till. Vid träning kan kroppstemperaturen ligga runt 40 grader men vid 42 grader börjar kroppen ta skada.
  2. Överdrivet hässjande (hunden andas med öppen mun). Här behöver du lära dig hur din hund ser ut till vardags. Hur den ser ut vid vanlig ansträngning och sen vara mycket uppmärksam på förändringar av normalläget.
  3. Slemränder på tungan. Tyder på onormal vätskebalans vilket är förstadiet till överhettning
  4. Ovilja att träna. Lyssna på hunden. Vill den inte springa finns det en anledning. Ta reda på orsaken.
  5. Röda klibbiga slemhinnor
  6. Dreglande och skummande
  7. Hög puls
  8. Förvirring och oro
  9. Blodiga diareer
  10. Vinglande och i ett senare stadie kollaps är när det verkligen börjar bli farligt. Nu är det akutvård och symtombehandling som gäller om hunden inte ska få men för livet eller dö.

Eftersom värmetålighet är så otroligt olika mellan individer aktar vi oss noga för att sätta några generella riktlinjer kring när det är ok att träna med hunden och när den bör få vila hemma.  
Till sist är det ändå sunt förnuft och uppmärksamhet på små förändringar hos hunden som är avgörande när det gäller all form av träning med hunden.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln