Vad är egentligen Zendog

Vad är ZenDog?
Kanske undrar du sen innan. Eller så visste du inte ens att det fanns.

Oavsett så är svaret är inte helt enkelt. ZenDog är så mycket. Och utvecklas hela tiden av dem som utövar, experimenterar och lär sig.
Varje ZenDogpass är unikt precis som varje ZenDoginstruktör är unik. Dessutom är du unik. Precis som alla andra utövare. Så ditt svar kommer bli lika unikt som omständigheterna kring hur du upplever ZenDog.

Men med så krångliga resonemang kommer vi inte locka dig att prova. Istället berättar vi lite om de stora grundstenarna som ZenDog har och varför de finns där.

Doga
Googlar du doga eller yoga för hund kommer du få träffar med bred spridning. Oftast handlar de om olika trick i samband med vanlig yoga eller människor som gör yoga och har hunden med sig. Det är inte doga för oss!
Vår doga är, precis som ZenDog, utvecklad av Hundsteg och strävar efter att fylla samma funktion som yoga gör för oss människor. Den hjälper oss läka, balansera och centrera oss. Finna harmoni.

Doga är ett antal rörelser som vi guidar hunden att utföra vilket stärker hundens fysik, vår relation och, genom de nya neurologiska vägar som skapas i hjärnan, på sikt förändrar hundens sätt att vara.
En viktig distinktion här. Vi tränar inte doga. Vi tränar inte hunden. Vi genomför övningarna frivilligt tillsammans. Doga genomförs utan godis eftersom godis blir ett hinder för både hund och människa i sin dogautveckling.

Genom närvaro, känsla och rörelse får vi andra resultat än de vi fått om vi valt andra vägar.
Är din hund för vild, har svårt att vara still eller inte gillar beröring? Ofta är det de hundar som verkar omöjliga att träna doga med som behöver det bäst och kommer se störst positiva förändringar genom sitt utövande.

Yoga
Ingen har väl missat alla yogans fördelar som träningsform. Styrka, kroppskontroll och ett väldigt handfast sätt att jobba med människans inre genom den yttre kroppen. ZenDog väver in väl utvalda yogarörelser anpassade efter passets syfte. Vi fokuserar främst på hur rörelsen påverkar oss inuti och får den fysiska träningen på köpet. Hundens uppgift under yogan är att bara vara. Vissa hundar passar på att ta en tupplur medan andra känner sig manade att delta på sitt eget sätt. 

Beröringsterapi
Beröring läker, skapar känslor och påverka oss oerhört mycket mer än vi tänker på till vardags. Vår beröring hämtar inspiration från olika väl beprövade källor. Med massage, tryck och rörelser på olika delar av hundens kropp skapar vi förutsättningar för läkning och välbefinnande. De flesta hundar älskar den här biten av passet. Med tiden blir det här viktiga verktyg även i andra situationer. 

Meditation
Stilla eller i rörelse lär vi oss att inte vara våra tankar. När du kan titta på dina tankar utifrån släpper du ditt känslomässiga engagemang i dem och kan plötsligt se saker som du dolt för dig själv. Meditationen låter dig också vara dig själv. Utanför dina tankar. Meditation är närvaro.
Inom ZenDog möter du dina tankar under guidade meditationer och ofta följs de av reflektioner kring dina upplevelser. Det är här du skapar möjligheter att bli en bättre version av dig själv. Du gör allt precis på den nivå just du är redo för.


ZenDog är allt ovanstående och ännu mer. Det handlar om närvaro, tillit, andning, kreativitet och magkänsla. ZenDog är också färgat av vem det är som leder dig och vem du är som mottagare. 
Det är personlig utveckling som människa och som människa tillsammans med en hund. Det är också ett sätt att möta och uppleva hunden från ett annat perspektiv än det klassiska träningsperspektivet.

Under min utbildning till ZenDoginstruktör har det här redan utvecklats till en viktig del i våra liv. Nu vill vi dela det med andra.

Etiketter: zendog

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln