5 tecken på bra hundfoder

Låt oss prata foder och vatten. Bränslet för den aktiva hunden. Det som ska innehålla precis allting för att bygga och underhålla en kropp.

Det finns en hel del forsknig på området. Men också massor med tyckande, åsikter och falsk fakta. Vi tänker inte ge oss i det här träsket utan vill istället ge dig ett pålitligt sätt att själv ta reda på om din hund mår bra av det foder den äter. 
Alla hundar är nämligen olika. De föddes med olika gener, formades av olika uppväxt, lever i olika miljöer och har olika arbeten. Det gör att något som är helt rätt för en hund kan bli helt fel för en annan. Det bästa du kan göra är därför att regelbundet gå igenom din hund i jakt på ledtrådar kring hur den egentligne mår. Nöj dig inte med att hunden är som vanligt eftersom hundar är mästare på att dölja hur de egentligen mår. Här är är områdena du behöver hålla koll på:

  1. Bajset. Ett dåligt foder blir stora mängder bajs eller små och stenhårda kulor. Konsistensen ska vara så att man kan ta på i det men helst inte lyfter upp det utan bajspåse.
  2. Hullet. En hund som mår bra känner man revbenen på. Saknar din hund revben är den för rund. Hunden ska också ha muskler. Saknar din hund muskler trots normal aktivitetsnivå så är den för tunn. Foder med fel mängd fett, protein eller kolhydrater för just din hund kommer ge över/undervikt.
  3. Allmäntillstånd. Hunden ska vara pigg och allert annars är något fel. Exempelvis fodret.
  4. Huden. Fel foder kan ge både fet hud och torr och tråkig päls. Hunden kan också bli mjällig eller få riktiga allergireaktioner så som klåda, rodnad, slickande och öroninflammationer.
  5. Tassar. Trampdynorna ska ha stuns. Mjuka svampiga trampdynor är ett tecken på att något inte står rätt till. Klorna ska gå att skära av i skivor med klosaxen. Torra eller spröda klor kan ha sin orsak i fodret.  
Håller du koll på de här 5 punkterna och allt ser bra ut kan du vara ganska säker på att din hund får ett foder som den mår bra av oavsett om det är billigt eller dyrt, färskt eller torrt. Hittar du däremot ett eller flera områden som inte fungerar optimalt är det läge att sätta igång en felsökning och hitta orsaken till symtomet hunden har. Nöj dig inte med att behandla det du hittat. Symtombehandling ger sällan ett hållbart resultat ävenom det känns bra för stunden. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln