Löpträning med hund absolut! Men i grupp?

I våras startade vi något som saknats länge.
I dagens stillasittande samhälle är rörelse och träning extra viktigt och här i Uppsala fullkomligt kryllar det av löpgrupper av alla möjliga slag. En vardagskväll vid Sten Sture springer det runt hundratals människor och kämpar i backarna samtidigt som de bygger ett friskare liv och har väldigt roligt.

Jättekul, verkligen! Men vart är alla hundarna?

Nu kanske just de där människorna inte hade lyckan av en hund i sitt liv men med nästan 13000 hundägare i Uppsala kommun 2017 måste det finnas massor med människor som med större eller mindre framgång kämpar på egen hand med sin löpträning. De springer med sin hund. I ensamhet. Någon annanstans.

Det kan också vara så att hundägare överlag anser att vardagspromenaderna räcker som fysträning. Att de där 10 000 stegen inte är så fasligt svåra att uppnå med fyra promenader om dagen och sen är de nöjda med det.
De som vill ha något mer än vardag kanske hellre lägger tiden på grenspecifik träning inom just sin hundsport.

Men fysträning och framför allt löpning har, utöver ett egenvärde i de mängder med fördelar löpningen har, även en förmåga att spilla över allt positivt på prestationer inom alla hundsporter du kan tänka dig. Och med tanke på hur många som är aktiva med sin hund borde verkligen fler att börja springa.
Efter ett halvår med löpgruppen tror vi  inte att det existerar ett enda hundekipage där ute som inte skulle må bra av att löpträna. Och här är våra argument:

Människan:

 • Hjärnhälsa! Det finns massor med forskning som stödjer löpträningens oersättliga inverkan på vårt välbefinnande och livskvalité. Behöver du motivation att börja röra på benen rekommenderar vi boken “Hjärnstark - hur motion och träning stärker din hjärna” av Anders Hansen. Efter den kommer du aldrig sluta springa igen.
 • God fysik håller dig friskare.
 • En stark kropp med god kondition håller dig redo för alla fantastiska äventyr som livet bjuder in till.


Hunden:

Alla fördelar människor har av att springa borde rimligtvis gälla hundar också men utöver det finns en hel del hundspecifika vinster.
 • Hunden får springa i flock vilket tillhör ett utav de mest ursprungliga beteenden hunden har. Det här för med sig så otroligt många fördelar som uppenbarade sig varefter löpgruppen tränade tillsammans.
 • Osäkra hundar blir trygga med främmande hundar och människor.
 • Reaktiva och stressade hundar hittar lugn.
 • Hunden blir härligt trött. Man hör ofta folk påstå att det inte går att springa en hund trött men vi håller inte riktigt med. Efter alla bilder vi sett på Instagram så verkar iaf våra deltagares hundar mycket nöjda med att få slappa i soffan med magen upp efter passen.
 • Hunden får en uppgift och kan säga upp sig från många andra självpåtagna arbeten. Så som att vakta huset eller jaga grannens katt.
 • Hunden lär sig något så enkelt som att vara nära andra hundar utan att interagera. Samma effekt kan absolut uppnås genom bara promenader men med löpning verkar det gå extra snabbt.


Er båda två:

 • Ni gör något kul tillsammans vilket stärker er relation.
 • All vistelse i naturen skapar en inre ro som effektivt motverkar den stress vi utsätts för i samhället.
 • Ni får nya vänner. Ni kan så klart springa med vem ni vill och få alla ovanstående effekter men en av fördelarna med att springa med just vår grupp är att vi är några av jordens trevligaste människor och hundar :D
 • Ni upptäcker nya platser tillsammans. Nyfikenhet och upptäckarlusta fyller livet med glädje!


Så! Övertygad om att löpning ingår i er nya förbättrade framtid?
Det är med löpning som med allt annat som man borde göra men inte riktigt gör att det kräver en uppdatering av din självbild för att förändring ska ske. Du behöver vara en löpare för att springa. Löpare är inget som du blir. Det är något du är. I samma stund som du ger dig ut första gången. Sen bygger man vanor som en löpare har utifrån det. Troligtvis så springer löparen ett par tre gånger i veckan. Men hur man bygger dessa vanor är ett helt annat inlägg.

Tills nästa gång: umgås, upptäck, upplev!

Vill du prata mer, ställa frågor, diskutera sånt du inte håller med om?
Gå med i facebookgruppen Springa med hund.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln