Lucka 9

Bakdelskontroll

Hur bra kroppskontroll är har vi ju redan behandlat i en tidigare lucka. Idag är det dags att förfina kroppsmedvetenheten ännu ett steg.
Många hundar är bra på att använda framtassarna. De är väl medvetna om sina framben och utnyttjar dem till allt från att gräva fram spännande saker under soffan till att tigga godis. Att ge tass är ett sånt där enkelt trick som de många hundar lär sig lite av sig själva. Men hur bra koll har de på bakbenen?
Det varierar så klart väldigt mycket mellan individer men om hunden inte får aktivera och använda sina bakben är det väldigt troligt att bakbenen bara hänger med på det frambenen hittar på.

Därför ska vi idag fokusera på bakbenen. Målet med övningen är att hunden ska bli medveten om att den har bakben och börja använda dem separat från frambenen. 

Det du behöver för övningen är någonting stadigt som hunden får plats med framtassarna på. Det kan vara en bok, en stubbe, en balansplatta eller något annat som sticker upp lite från underlaget men inte är för högt.
Den här övningen kan man så klart klicka in så att hunden lär sig använda bakbenen på egen hand men nu skulle vi hålla det enkelt och snabbt så här hjälper vi hunden att förstå vad vi vill. Det kostar så klart en del medvetenhet i rörelsen men vi får i alla fall hunden att börja använda bakbenen och det är ju målet.

Ställ ditt föremål på golvet mellan dig och hunden. Locka upp hunden så att den står med framtassarna på saken och baktassarna på golvet. Ha hundens nos pekande mot dig och locka med hundens huvud när du tar ett steg runt föremålet. Håll ögonen på hundens bakben och beröm massor när hunden flyttar på dem.

Kräv inte så mycket rörelse i början  utan utöka antalet steg innan belöning allteftersom. Glöm inte att träna lika mycket åt båda hållen.
När hunden kan gå ett helt varv åt båda hållen kan man börja försvåra övningen. Lägg ut föremål som exempelvis en tjockare pinne eller en ihoprullad handduk som en solstråle ut från mittobjektet. Det får hunden att lyfta extra på benen och känna efter ordentligt med bakbenen. Variera också med olika underlag och olika saker hunden får ha framtassarna på.

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 10 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015
 

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.