Lucka 8

Sitta fint

Idag kör vi coreträning. Starka rygg och magmuskler är ett stöd för hela kroppen. Hunden får bättre hållning och rör sig bättre vilket förbättrar prestationen både i vardagslivet och för specifika hundsporter. 

Den här övningen finns i två varianter. Den ena är dynamisk och den andra är statisk. Den statiska är mycket jobbigare för musklerna. Prova själv genom att jämföra känslan när du gör situps med den när du håller magen konstant spänd. Rörelsen i situpsen hjälper till med både rörelseenergi och syresättning av muskulaturen. Det statiska arbetet skapar syrebrist i muskeln och du blir trött mycket snabbare.

Version 1
Det här är hur hur du börjar träna upp hundens coremuskulatur. Ha hunden sittande framför dig. Se till att den sitter ordentligt med båda benen jämt under sig. Locka hunden med en godis ovanför huvudet så att framtassarna lättar från marken. Belöna innan hunden satt ner framtassarna igen. Låt den mjukt sätta ner framtassarna och börja om övningen. 

Kör inte för många repetitioner i början utan bygg upp sakta upp hundens styrka. Om hunden är väldigt otränad kan den behöva stöd i början. Låt den luta sig mot en vägg eller stå bakom hunden och låt den luta sig mot dina ben. 

Version 2
När hunden fått en viss grundstyrka från version 1 är det dags att börja arbeta statiskt och be hunden stanna längre och längre i fin-position innan den får belöning. Även här gäller det att skynda långsamt och inte kräva för mycket innan hunden blivit stark nog. 

I vardagsfysen kan man variera det statiska arbetet där hunden sitter fint en längre stund med dynamiska där hunden gör flera upprepningar av att växla mellan sitta fint och sitta vanligt.

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 9 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015