Lucka 3

Buga

Bakom tredje luckan hittar vi Björns paradtrick: Buga!

Här jobbar vi med rygg och bukmuskler och så en del framben och bakben så klart. En enkel övning som aktiverar många muskler och kan utföras vart som helst så länge underlaget är halkfritt.

Buga är också ett sånt där bra trick att ha i hundens repertoar då det verkar avväpnande i en spänd situation med en annan hund. Du har säkert någon gång sett en retriver flamsa sig ur en jobbig situation genom att buga och göra lekinviter. Även om din hund inte använder det här tramsiga sättet att hantera hundkonflikter så ökar ändå sannolikheten att det händer om hunden ofta fått belöning för rörelsen.

Laddat med godis? Bra. Börja med hunden stående framför dig. Locka den med godis ner mellan frambenen tills hela benen är i backen. De första gångerna kan du belöna för att hunden gör början till rätt rörelse så den förstår vad det är som förväntas. Ge någon godis halvvägs ner och var noga med att den där rumpan inte följer med ner av bara farten. Tricket till att lyckas är att hitta precis rätt sätt att locka ner hunden. Har du handen för långt fram kommer hunden lägga sig istället. Har du handen för långt bak kanske hunden backar. Ställ dig i så fall med en vägg bakom hunden så undviks det problemet.


Björn lärde sig buga någon gång för länge sen när vi övade på något helt annat och av någon anledning tycker han det är kul att utföra det. Han testar ofta om det är funkar att buga när vi tränar ett nytt kommando som inte riktigt sitter ännu.
Fast egentligen är det nog för att han för lat för att lägga sig ner under träning. Risken finns ju att man måste resa sig snart igen.

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 4 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.