Lucka 2

Små Squats

Välkommen tillbaka!
Bakom dagens lucka i hittar vi en övning som fokuserar på bakbensstyrka. Här aktiveras alla bakbenens muskler och rörelsen i has och knäled främjas. Kroppen får helt enkelt öva på en ansträngande rörelse i mycket kontrollerat tempo vilket minimerar skaderisken och stärker muskler, senor, leder och ligament.

Det skadar aldrig att värma upp några minuter innan ni kör igång med träningen. Träna på ett halkfritt underlag med lagom gott godis. Hunden ska fortfarande kunna koncentrera sig trots att det finns mat i närheten. Blir den för exalterad får du byta mot något tråkigare godis. Gör hunden övningen för långsamt gör du tvärt om och byter till  något  godare godis. Då kör vi!

Ha hunden framför dig. Be den sitta ner. Antingen om den kan sitt på kommando eller om du lockar med en godis ovanför hundens nos. Vi vill att hunden sätter sig rakt och ordentligt med benen under sig. Precis när hundens rumpa landar i backen backar du ett steg och ber hunden resa sig och följa efter.
När du backat ett steg och hunden rest sig ber vi den direkt sätta sig igen.
Glöm inte att belöna då och då. På filmen är det Yra som demonstrerar hur övningen kan se ut. Jag hade velat att hon reste sig lite snabbare och står mer mellan sitten. Det får vi jobba vidare på.

Kör bara några få repetitioner första gången. Det här är en jobbig övning om hunden är otränad. När musklerna blir trötta jobbar de inte lika bra. Rörelserna blir slarviga, träningen blir ineffektiv och risken för skador ökar markant.
Tänk också på att om man kör den här övningen i ett raskt tempo samlar musklerna på sig mjölksyra och vi vet ju alla hur jobbigt det känns efter ett tag.

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 3 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.