Lucka 1

Balansträning - Grundövning

 
Bakom lucka 1 hittar vi en lugn övning som ser simpel ut men tränar mängder med små viktiga stödmuskler och balans.

Ha hunden ståendes på golvet med vikten jämt fördelad på alla fyra tassarna. Lyft upp en tass i taget så att  hunden balanserar på tre ben. Börja enkelt och sätt ner tassen igen efter några sekunder. Variera vilken tass du lyfter, hur länge den är upplyft och hur högt du lyfter tassen. Sträva efter jämn styrka och balans på alla ben.  Var uppmärksam på att ojämnheter i benstyrka och balans kan bero på något fysiskt problem. Vissa ojämnheter kan tränas bort medan andra behöver behandlas av veterinär, fysioterapeut eller hundmassör.

Träna inte mer än 5 minuter per gång och var generös med godis i små bitar för gott utfört arbete.

För att förstå hur ansträngande den här träningen är kan du testa att stå på ett ben och lyfta det andra benet olika högt. Känn skillnaden på ett hårt underlag jämfört med ett mjukt eller ojämnt. Känner du hur alla de där små stödmusklerna i hela kroppen arbetar? Precis lika jobbigt är det för hunden.

För enkelt?
Övningen går lätt att försvåra och variera.

  • Låt till exempel hunden stå på ett mjukt eller ojämt underlag. Prova att träna i sängen, soffan, på en pilatesboll, på en matta, utomhus i mossa eller på grus eller sand. Hitta din hunds nivå och variera övningen ofta.
  • Lyfta två tassar åt gången. Antingen samma sidas fram- och bakben eller de diagonala benen.
  • Arbeta med mottryck. Tryck försiktigt på hunden på olika sätt när den balanserar på tre ben. Tryck inte så att hunden tappar balansen utan håll bara mjukt emot när du känner att hunden arbetar för att hålla balansen.
  • Medan hunden balanserar på tre ben kan du locka den att vrida huvudet åt olika håll. 



Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 2 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på instagram.