2019 > 04

Tränar du med din hund finns det alltid risk för överhettning oavsett utomhustemperatur men så här under de varmare årstiderna ökar risken markant.

Vi får många frågor kring vid vilka temperaturer vi springer med hundarna men vi har tyvärr inget rakt svar på det. Det är inte bara utetemperaturen som spelar in utan också vind, luftfuktighet, möjlighet till bad, hur länge det varit varmt, vad vi ska träna och vilken hund det är som ska tränas. Du måste helt enkelt lära dig hur just din hund funkar och hur påverkad den blir av träning.

För att kunna hålla koll behöver du veta exakt vilka tecken som finns på överhettning. Här har vi listat de 10 vi tittar mest på. Listade med tidiga tecken först och de mera tydliga senare. Vi strävar alltid efter att se de små tidiga tecknen och avbryta träningen/erbjuda svalka direkt.

  1. Kroppstemperatur. Det säkraste sättet att ta reda på om hunden är överhettad är att kolla hundens kroppstemperatur. Vet du hundens normaltemp (brukar ligga runt 38-39) så ser du direkt när något inte står rätt till. Vid träning kan kroppstemperaturen ligga runt 40 grader men vid 42 grader börjar kroppen ta skada.
  2. Överdrivet hässjande (hunden andas med öppen mun). Här behöver du lära dig hur din hund ser ut till vardags. Hur den ser ut vid vanlig ansträngning och sen vara mycket uppmärksam på förändringar av normalläget.
  3. Slemränder på tungan. Tyder på onormal vätskebalans vilket är förstadiet till överhettning
  4. Ovilja att träna. Lyssna på hunden. Vill den inte springa finns det en anledning. Ta reda på orsaken.
  5. Röda klibbiga slemhinnor
  6. Dreglande och skummande
  7. Hög puls
  8. Förvirring och oro
  9. Blodiga diareer
  10. Vinglande och i ett senare stadie kollaps är när det verkligen börjar bli farligt. Nu är det akutvård och symtombehandling som gäller om hunden inte ska få men för livet eller dö.

Eftersom värmetålighet är så otroligt olika mellan individer aktar vi oss noga för att sätta några generella riktlinjer kring när det är ok att träna med hunden och när den bör få vila hemma.  
Till sist är det ändå sunt förnuft och uppmärksamhet på små förändringar hos hunden som är avgörande när det gäller all form av träning med hunden.

Läs hela inlägget »


På Bootcamp är en viktig del hur du får träningen att bli av även om du inte har lust. Det här är ingen ny kunskap. Du har levt med din hjärna hela livet. Du vet precis hur du ska få den att göra det du vill. När du verkligen vill det.

Problemet med utebliven träning uppstår när du ville en gång för länge sen. När du satte en plan och sen börjar ifrågasätta ditt beslut varje gång du ska gå ut och chimpanshjärnan vill att du sparar energi istället.
Vi frågade i vår facebookgrupp Springa med hund vilka deras bästa tips är för att springa när man inte vill och tipsen vi fick passar bra in i det vi lär ut på Bootcamp.
Här är våra steg till träning som blir av kombinerat med tipsen från Springa med hund.

1. Ha en plan
Titta på vart du börjar och vart du vill och utforma en njutningsfylld snabb väg dit.
“Jag brukar se det som en tid för mig att kunna lyssna på den musiken jag älskar, samtidigt som vovven får göra det han älskar, springa. Win win
“Att göra något tillsammans med hunden”


2. Ta starka beslut och se aldrig tillbaka
Bestäm dig. Och börja aldrig ifrågasätta dina egna belsut. Utnyttja också att du har en hund med behov som du vill tillfredsställa.
“Jag förstör min hunds träning om vi missar pga jag inte orkar can’t ruin it for her

3. Schemalägg. Håll dig till planen. Lyssna inte på chimpanshjärnan.
Sträva mot att hedra tid bokad med dig själv men om det är svårt i början kan det hjälpa att boka tid med någon annan.
“Boka in en tid med träningssällskap. Man vill ju inte ställa in sen för att man känner sig lat :D Dessutom är det bara jobbigt just när man ska ge sig av hemifrån, när träningen väl kommit igång känner man sig glad och lite självbelåten

4. Dela upp omöjliga uppgifter i mindre delar.
Dela upp hela den överväldigande uppgiften i så små delar att hjärnan inte kan låta bli att göra dem. Sätt på träningskläder, sätt på skorna osv.
“Klä på löparkläderna redan på morgonen, så blir det inte ett hinder att byta om Eller sova med löparkläderna så är det bara att kliva upp och gå ut.”

5. Gör klart det du påbörjat.
Har du tagit beslutet så gör klart. Det får du endorfiner som belöning för.
“Det är så skönt efteråt. Försök komma ihåg den känslan och längta till den.”

6. Tillåt dig att vara nöjd med det du utfört
Det blev som det blev idag. Du gjorde det du gjorde. Var nöjd med det.
“Hunden behöver motion och det går snabbare att springa sträckan än att gå den...

7. Bli en person du kan lita på.
Om du gör det du bestämt dig för bygger du en självbild av att du är en person som gör det du bestämt dig för.
“Försök komma på en enda gång som du har ångrat ett träningspass!”

Följ de här stegen och bli en person som tränar regelbundet. Om det är vad du vill. Behöver du mer hjälp att komma igång hjälper vi gärna till.

Läs hela inlägget »

Vad är ZenDog?
Kanske undrar du sen innan. Eller så visste du inte ens att det fanns.

Oavsett så är svaret är inte helt enkelt. ZenDog är så mycket. Och utvecklas hela tiden av dem som utövar, experimenterar och lär sig.
Varje ZenDogpass är unikt precis som varje ZenDoginstruktör är unik. Dessutom är du unik. Precis som alla andra utövare. Så ditt svar kommer bli lika unikt som omständigheterna kring hur du upplever ZenDog.

Men med så krångliga resonemang kommer vi inte locka dig att prova. Istället berättar vi lite om de stora grundstenarna som ZenDog har och varför de finns där.

Doga
Googlar du doga eller yoga för hund kommer du få träffar med bred spridning. Oftast handlar de om olika trick i samband med vanlig yoga eller människor som gör yoga och har hunden med sig. Det är inte doga för oss!
Vår doga är, precis som ZenDog, utvecklad av Hundsteg och strävar efter att fylla samma funktion som yoga gör för oss människor. Den hjälper oss läka, balansera och centrera oss. Finna harmoni.

Doga är ett antal rörelser som vi guidar hunden att utföra vilket stärker hundens fysik, vår relation och, genom de nya neurologiska vägar som skapas i hjärnan, på sikt förändrar hundens sätt att vara.
En viktig distinktion här. Vi tränar inte doga. Vi tränar inte hunden. Vi genomför övningarna frivilligt tillsammans. Doga genomförs utan godis eftersom godis blir ett hinder för både hund och människa i sin dogautveckling.

Genom närvaro, känsla och rörelse får vi andra resultat än de vi fått om vi valt andra vägar.
Är din hund för vild, har svårt att vara still eller inte gillar beröring? Ofta är det de hundar som verkar omöjliga att träna doga med som behöver det bäst och kommer se störst positiva förändringar genom sitt utövande.

Yoga
Ingen har väl missat alla yogans fördelar som träningsform. Styrka, kroppskontroll och ett väldigt handfast sätt att jobba med människans inre genom den yttre kroppen. ZenDog väver in väl utvalda yogarörelser anpassade efter passets syfte. Vi fokuserar främst på hur rörelsen påverkar oss inuti och får den fysiska träningen på köpet. Hundens uppgift under yogan är att bara vara. Vissa hundar passar på att ta en tupplur medan andra känner sig manade att delta på sitt eget sätt. 

Beröringsterapi
Beröring läker, skapar känslor och påverka oss oerhört mycket mer än vi tänker på till vardags. Vår beröring hämtar inspiration från olika väl beprövade källor. Med massage, tryck och rörelser på olika delar av hundens kropp skapar vi förutsättningar för läkning och välbefinnande. De flesta hundar älskar den här biten av passet. Med tiden blir det här viktiga verktyg även i andra situationer. 

Meditation
Stilla eller i rörelse lär vi oss att inte vara våra tankar. När du kan titta på dina tankar utifrån släpper du ditt känslomässiga engagemang i dem och kan plötsligt se saker som du dolt för dig själv. Meditationen låter dig också vara dig själv. Utanför dina tankar. Meditation är närvaro.
Inom ZenDog möter du dina tankar under guidade meditationer och ofta följs de av reflektioner kring dina upplevelser. Det är här du skapar möjligheter att bli en bättre version av dig själv. Du gör allt precis på den nivå just du är redo för.


ZenDog är allt ovanstående och ännu mer. Det handlar om närvaro, tillit, andning, kreativitet och magkänsla. ZenDog är också färgat av vem det är som leder dig och vem du är som mottagare. 
Det är personlig utveckling som människa och som människa tillsammans med en hund. Det är också ett sätt att möta och uppleva hunden från ett annat perspektiv än det klassiska träningsperspektivet.

Under min utbildning till ZenDoginstruktör har det här redan utvecklats till en viktig del i våra liv. Nu vill vi dela det med andra.

Läs hela inlägget »
Etiketter: zendog