Valpträning

En guide till De första viktiga veckorna

Valpen är här!
Äntligen har den lilla vilden fått flytta från sin mamma och din egen familj har utökats med massa vassa små valptänder och ett fantastiskt litet knyte som bara väntar på att få uppleva världen. Nu väntar en spännande tid och det är nu vi ska bygga grunden för vårat liv tillsammans. 

Valpen genomgår flera utvecklingsstadier och det är viktigt att vi gör lagom mängd av rätt saker i rätt period för att vår lilla valp ska få de allra bästa förutsättningar för att växa upp till en trygg och välmående hund. En hund som fungerar i vårt liv och i det samhälle vi lever i. 
 

Socialiseringsperioden 4-14 veckor - Use it or loose it
Den första perioden som har betydelse för oss och den träningen vi kan göra är socialiseringsperioden. Den börjar när valpen är ungefär 3-4 veckor och pågår tills valpen är ungefär 14 veckor. 

Det är nu valpen ska träffa alla typer av djur, andra hundar och människor som den ska fungera med i framtiden. Valpen behöver utsättas för de miljöer och aktiviteter som vi vill att den ska klara av som vuxen. Den här perioden är oerhört viktig. Det är use it or loose it som gäller. Det valpen inte får prova på nu kommer det bli klart svårare att träna den till i framtiden. Hunden löper stor risk att bli rädd för nya saker, ljud, konstiga underlag, andra hundar, främmande människor. Listan kan göras lång.
Givetvis kan vi inte träna valpen att klara av alla tänkbara kombinationer av situationer utan vi får göra så mycket vi hinner med och sträva efter att valpen lär sig generalisera. Till exempel så vill vi att valpen ska ha träffat så många nya snälla människor med olika utseenden att den tror att alla nya människor är snälla oavsett hur de ser ut. Likadant med andra hundar. Och nya miljöer. Genom att besöka många olika nya miljöer så hoppas vi att valpen i framtiden ska känna sig trygg och avslappnad överallt.

Om du tänkt arbeta med din hund på något sätt så är det nu du vill låta den prova på sitt framtida arbete. Under lekfulla former och helt utan krav så klart. En blivande draghund kan få gå i sele och dra runt en trasa. En jakthund kan får vara med under jakt, höra skott och få lukta på vilt. Agilityhunden får hänga med till agilitytävlingar och vänja sig vid ljuden, hundarna och intensiteten där. Och en äventyrshund får paddla kanot, testa på lite höjder och besöka ett par grottor.

Förhoppningsvis har uppfödaren gjort sin del av arbetet och din lilla valp har redan utsatts för ljud, spännande föremål, olika hundar, hantering av människor och nya miljöer. Fråga din uppfödare vad valpen fått göra så att du vet vad som saknas och kan komplettera med det just din hund behöver.

Hur kan man tänka kring träningen för att den ska bli så bra som möjligt? 
Valpen behöver lära sig vara både aktiv och passiv i nya miljöer och kring allt nytt vi vill hinna visa. Utöver det behöver den lilla massa vila och återhämtning för att lära sig ta det lugnt och smälta allt nytt. Utan vila är risken stor att vårt lilla knyte blir en väldigt stressad hund som vuxen.
En grundtanke kan vara att man besöker en ny miljö varannan dag och vilar varannan. Den nya miljön får man välja efter vad valpen behöver träna på och vad man vill att den ska klara av i framtiden. Vistas i miljön så pass länge att ni hinner med både att leka lite och sova. Verkar valpen berörd av något den stöter på så är det bästa man kan göra att inte låstas om valpens reaktioner och stanna kvar i situationen tills valpen verkar oberörd av det konstiga.

Förslag på bra platser att besöka

  •  stadsmiljöer med trafik
  • platser med konstiga djur, som bondgård, ridskola eller 4H-gård
  • platser där det låter konstigt som t ex ett bygge med grävmaskiner
  • byggnader med konstiga underlag så som gallertrappor, hala golv, hissar eller liknande
  • ställen där det luktar märkligt 
  • platser med många människor
  • ställen med många hundar 
  • fordon som rör sig så som bilar, bussar, tåg, båtar. 
  • vatten att leka i, både stillastående och rinnande
  • rörliga underlag, som exempelvis bryggor


Just det där med andra hundar behöver man tänka lite extra på. Det är bra om valpen fått träffa stabila, språksäkra hundar av olika raser. Gärna sådana som ser läskiga eller konstiga ut som exempelvis svarta hundar, väldigt små eller väldigt stora hundar, långhåriga hundar "utan ögon", hundar utan svans, hundar som rör sig annorlunda än den egna valpen och hundar med konstiga ansikten som t ex. frallor, mopsar och boxrar. Målet är att ge valpen trygga upplevelser och ett bra hundspråk.
Det som kan vara bra att ha i åtanke är att inte låta valpen leka med alla hundar man träffar. Då är risken stor att vi skapar en förväntan som gör att valpen tror att alla andra hundar betyder lek och den får svårt att slappna av när det finns andra hundar i närheten. 
 


Utveckling och återhämtning 4-7 månader
När socialiseringsperioden är slut är det dags att backa tillbaka med träningen. Ta det lugnt med nya upplevelser och fokusera på den egna relationen och vardagsträningen hemma. 
Valpen är väldigt känslig för yttre stimulans just nu så det är inte läge att försöka ta igen det vi inte hann med under socialiseringsperioden. Njut istället av den här tiden, umgås och ladda batterierna inför den stökiga unghundsperioden.

Grattis än en gång till nytillskottet och lycka till med träningen.
Vi på Bergahundar finns alltid här om du har några frågor eller bara vill prata hund