Hundträning hos oss - Våra ledord

Här på Bergahundar tränar vi enligt de senaste rönen inom forskningen om inlärning och hund. Vi tränar belöningsbaserat och tar avstånd ifrån fysiska, psykiska och verbala obehag. Vi använder ofta klickern som hjälpmedel och försöker balansera belöningar och störningar med träningen vi vill genomföra.
Vi ser individen och försöker ständigt anpassa träningen efter just dennes förutsättningar. 

Vi vill att all vår träning ska vara fylld av glädje för både oss och hunden. Det här är ju vårat jobb (och en stor del av vår fritid) och där vill vi att alla ska må bra och utvecklas. Vi vill att alla som berörs av vår verksamhet ska vakna förväntansfulla över ännu en dag i vårt sällskap.
Vi vill dela med oss av vårt engagemang och kunskap och fylla dig med energi och inspiration att träna vidare och nå just dina mål.


På kurs
Som ett led i att undvika fysiska obehag finns det viss utrustning som vi helst inte ser på våra kurser eller arrangemang. Inga halsband med strypeffekt är tillåtna i vår närhet. Allra helst ser vi att hunden har en väl sittande sele men det är inte förbjudet att ha halsband så länge det inte skadar hunden eller er relation. 

Vi undviker även flera av de "gå fint"-selar som idag finns på marknaden. Tanken bakom dem är god men vi har sett för många hundar med muskulära problem orsakade av dem. Har du problem med koppelgåendet är vi mer än villiga att hjälpa dig träna er till ett mer hanterbart uppförande.

Vi undviker också nosgrimmor så gott det går. Även här förstår vi värdet bakom men misstänker ändå att den där hjälpen som nosgrimmor och "gå fint"-selar innebär är svår att träna bort men enkel att ha kvar. Motivationen att träna koppelgående försvinner hos föraren när problemet inte längre är så påtagligt.

 
Våra egna hundars träning
Anledningen till att vi driver det här företaget är för att vi älskar att träna hund. Våra hundar är främst äventyrshundar som ska klara av allt från mörka, trånga grottor till att balansera lång tid på en surfbräda. Detta gör att vårt fokus ligger på att de klarar av just de uppgifterna, både fysiskt och psykiskt. 

Vi jobbar mycket med våra hundars fysik. För att det är roligt för både oss och hunden, för att det ger en frisk stark hund men allra mest för att en vältränad hund är en självsäker hund som sällan utvecklar rädslor. Våra hundar får mycket fri rörelse i skog och mark och regelbunden massage. När temperatur och luftfuktighet tillåter arbetar våra hundar som draghundar trots att de inte tillhör klassiska draghundsraser. Vi upplever att det är oerhört stärkande för hundens självförtroende att vara först och leda hela situationen. Samtidigt jobbar vi på fysiken och får en fantastisk naturupplevelse driven av miljövänlig hundkraft på köpet.

Berikning är också något som ligger oss varmt om hjärtat. Vi arbetar mycket för att hitta och berika de behov som våra hundar har. Hundarna blir nöjda och tillfreds och många problembeteenden undviks.
Vi jobbar mycket med beteenden kring mat, undersökande och rörelse. Vi går aldrig någonsin en "vanlig" koppelpromenad runt kvarteret. Istället ser vi till att hundarna får använda sina kroppar på så varierande sätt som möjligt. Att krypa under, hoppa över, balansera och aktivera varenda del i kroppen gör dem skönt trötta i både kropp och huvud. Hundgården är fullproppad med stockar och grejer som låter hundarna undersöka och röra på sig helt på sina egna villkor. 
Vi låter dem också leta mat, tugga och äta på olika strukturer, pilla och slita, nosa på och plocka runt med maten. Nästan varje dag erbjuds de någonting ovanligt som de själva får bestämma om det är ätbart eller behöver plockas bort från matskålen. 
Vi försöker också låta hundarna upptäcka så mycket som möjligt. Nosa på kända och okända saker, undersöka nya ställen, gå på konstiga underlag och upptäcka världen efter sina egna behov. 
Berikning är ett sådant stort och intressant ämne att det ständigt finns nya saker att erbjuda hundarna för att se om det uppskattas.

Vi gillar också att prova på och upptäcka tillsammans med hundarna och tror att all träning som stärker relationen och samarbetet är bra träning vilket gör att vi även tränar våra hundar för olika hundsporter så som rallylydnad, agility, nosework, personsök, kantarellsök, rapport, freestyle, trick, spår, lydnad och frisbee. Vi gör det som är roligt för oss och hundarna och ger fördelar inom flera områden i hundens liv. Att vi tränar så brett är vi övertygade om gör oss till bättre hundtränare.