Lucka 19

Hoppträning

Lucka 19 döljer en övning som är en av de mest grundläggande övningar vi kan hitta. Att hoppa över något gör de flesta hundar dagligen var sig vi tänker på det eller inte men nu ska vi styra upp det lite.

Hoppteknik är ett oerhört stor ämne som man kan djupdyka i om man tycker det är roligt men här skrapar vi bara lite på ytan. Vi vill som vanligt hålla oss till sådant som är enkelt att genomföra på en vanlig promenad och använder då hoppning främst för att träna explosivitet i bakben- och rumpmuskulaturen. Vi får också lite kroppskontroll på köpet eftersom hunden behöver ha koll på fötterna för att hoppa utan att riva och landa säkert. 

Enklast möjliga blir det om vi hittar ett lågt hinder som redan är färdigt. Det kan vara ett lågt staket eller ett cykelställ. Någonting som når ungefär till magen på hunden. Använder man fasta hinder där hunden inte river ner något om den slår i så är skaderisken högre än på ett hinder som lätt rivs så välj något väldigt lågt som du vet att hunden klarar av att hoppa.
Bäst är så klart om du kan bygga ett enkelt hinder av exempelvis en pinne och två hinkar eller kanske det  vinns någon tunn stock som hunden kan hoppa i skogen.  I den här övningen ska hunden inte hoppa upp på hindret och sedan ner utan den ska hoppa hela hindret i ett skutt.

I den här övningen är det bäst om hunden kan vara lös eftersom ett koppel kan hindra rörelsen eller fastna nu när vi arbetar i fart.
Sätt hunden på ena sidan av hindret. Håll i den i selet eller be den stanna om den klarar av det. Kasta över något hunden vill ha som en godis eller leksak. Se till att den hamnar så långt bakom hindret att hunden hinner landa och springa några steg innan den tar belöningen. Vänta tills hunden är fokuserad på det du kastade och låt den då hoppa över hindret. Första gångerna får man sätta hunden ganska nära hindret så att den inte springer på sidan om men när hunden förstår vad som förväntas vill vi starta hunden några meter ifrån hindret så att den får chans att hinna planera hur den ska hoppa. Hoppa 10 gånger och byt sedan hinder innan du låter hunden hoppa 10 gånger till. 
Om hunden river behöver den kanske mer utrymme innan hindret för att kunna hoppa. Eller så kanske det inte uppfattade hindrets överdel. Låt hunden gå fram och lukta på hindret och visa vart den övre "bommen" är. Hindret kanske var för högt för att hunden skulle klara av att hoppa över det, eller för lågt för att hunden skulle orka bry sig. Experimentera lite med höjden och se vad som händer.
Ut och träna nu!

Lycka till med träningen och välkommen tillbaka för lucka 20 imorgon. Dela gärna med dig av er träning med #bhjk2015

För mer inspiration följ våra hundars arbete med övningarna på Instagram.